We krijgen even twee warme dagen. De reden is heel even een gunstig hoge druk gebied dat voor een aanzuigende warmte vanuit het zuiden zorgt. Dit weerbericht is opgesteld 05-08-2023.
En zo komen we even tot het weerbericht opgesteld 05-08-2023. Er komt wat warmte aan en ook wat droger. Bovenstaand plaatje is een situatie in de berekening op 10-08-2023.
Zie GFS berekening:
Het KNMI geeft ook droog weer aan voor volgende week vrijdag.
En dit zou wel kunnen kloppen als het Europese weer computer systeem gelijk heeft.
Kijk ik naar vrijdag volgens GFS, dan wordt het nog spannend of vrijdag droog blijft.
We zitten momenteel nog wat te ver weg voor betrouwbaarheid, maar ik probeer de tendens te zien op wat meer stabiel weer.
Het lijkt nu erop dat 15-16 en 17 augustus mogelijk warm en droog verlopen.
In deze verre berekening laat GFS het een 3 -tal dagen vanaf 15 augustus even redelijk droog te laten verlopen.
Het zijn duidelijk geen hondsdagen in de betekenis van de warmste periode van de zomer. De periode is van 20 juli t/m 20 augustus.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdagen
Zie ook mijn vorig weerbericht over enig herstel van het Nederlandse zomerweer.
https://spyfromthesky.nl/weerbericht/enig-herstel-zomerweer-vanaf-09-08-2023
Een warme dag zou 17 augustus kunnen worden.
Hoe ik ook de kaarten bekijkt. Ik zie geen hittegolf in het vooruitzicht. We moeten het doen van de maand juni toen blijkbaar een hittegolfje was volgens het KNMI.
Ja, met een meetmethode 10 cm vanaf de grond in een omgeving waar vooral door de bebouwing warmte vastgehouden wordt.
En als ze sprake over een hittegolfje, dan kon dit nooit voor de noordelijke provincies gelden. Daar waren ze blij als ze een keer ruim boven de 20 graden uitkwamen.
Merkbaar verschil in temperaturen vanuit de bossen en stadswarmte zal ik nu aangeven. Rijdende door het Zwarte Woud waar de buitentemperaturen later in de tijd kelderde naar 8 graden.
Ik kwam vanuit een dorpje van 11 à 10 graden, kwam ik aan In Freiburg, althans er doorheen rijdend waarna de temperatuur omhoog schoot naar 16 graden!
En dit bedoelen we nu met de ‘aanduiding’ van een hittegolf. Het KNMI heeft door een herberekening van hun eigen meetmethode enkele hittegolven ui 1947 eruit gehaald. Onder oudere mensen was dit in het geheugen van een zeer warme zomer.
En zo worden we meegevoerd naar ‘emotie-marketing’ om de huidige meetmethodes toe te schrijven aan de opwarming van de aarde alsof dit een proces is die niet eerder geweest zou zijn en alleen door toedoen van de mens dit ontstaan is.
We lijken dit jaar gemiddeld in Nederland op weg te gaan naar een koeler jaar dan in 2022.
En dat is toch ook ergens vreemd. Want er is veel meer warme economische bedrijvigheid nu de corona maatregelen voorbij zijn, uitgaande van de theorie dat de mens het klimaat zou kunnen beïnvloeden.
0 reacties