Het mooiste van alles is eigenlijk dat twee posting geleden of zo GFS het uiteindelijk op de langere termijn het toch goed had gezien. Winter zet voet aan land wil ik dan ook deze titel meegeven.
De winter komt niet met een groot hoog Russisch hoge drukgebied of zo, maar er ontstaat mogelijk een paar keer een hoe drukgebied op de Atlantische Oceaan.

En het gevolg is dat lage drukgebieden als een wat noordelijke glijbaan Europa induiken. En dit gaat over water en met hele koude boven luchten en straks ook koud genoeg om waarnemingshoogte, biedt dit kansen tot sneeuw.
Hoge waterstand.

Dat schreef ik ook al wat postings geleden op deze site. En eigenlijk hebben nog redelijk geluk gehad dat het deze week niet zoveel heeft geregend. Maar ook stroomopwaarts van de rivieren was in de bergen veel water gevallen onder de 1500 meter.
Zie voor de posting van pompen of verzuipen.
https://spyfromthesky.nl/weerbericht/pompen-of-verzuipen/(opent in een nieuwe tab)
Bekijk ik de berekende verwachte sneeuwlaag voor 8 december dan zien we.

Ok, nog wat ver weg, maar we zien Engeland en Duitsland wat meer in de sneeuw te komen liggen.
https://www.ventusky.com/?p=59;5;2&l=snow&t=20231208/0000
We zullen in Nederland wat meer kans maken op natte sneeuwbuien.
En dat helpt voor de algemene afkoeling. Dan kelderen de watertemperaturen, iets dat niet onbelangrijk is met natte sneeuw.
Het wil overigens niet zeggen dat als het in Nederland en Europa kouder wordt dat dit ook meteen effect heeft op de Alpenlanden.
Het is wel zo dat de modellen van GFS, ECMWF en GEM op langere termijn bijzonder afwijken van elkaar.
Het is duidelijk dat winterweer eigenlijk meer chaos is. Er hoeft ook maar iets te gebeuren of we zitten in een setting van sneeuwchaos.
Sneeuwchaos mogelijk?!

Kijk, dit is volgens GEM op 4 december de berekende sneeuwlaag. Een gedeelte van Nederland doet mee.
Vanaf 25 november krijgt ook Nederland op 1500 hoogte koudere boven luchten. Enkele graden onder het vriespunt.
De winter zet voet aan land, wil dus nog lang niet zeggen dat we in één keer kunnen schaatsen of zo. Als we een goede winter zouden krijgen, kan dit een opmaat zijn voor iets moois.
Wat wel voorlopig opvalt is dat de afkoeling van de maanden september, oktober en november lineair het gemiddelde model volgt met die aantekening dat we van veel warmer kwamen en feitelijk (veel) meer lineaire afkoeling beleven.
Een GFS pluim voor de Bilt.

https://www.wetterzentrale.de/nl/show_diagrams.php?geoid=155727&model=gfs&var=10&run=0&lid=ENS&bw=1
De control run. Toch een leuk begin denk ik.
Dan nog even een statistiekje.

We dreigden eerst boven het jaargemiddelde van 2022 uit te komen. Dankzij de afkoeling van november, kunnen we dit nog eronder houden.
Laatste run GFS nog bezig laat al voor 2 december sneeuw zien in Nederland.

Gewoon rustig afwachten? Wellicht je winterbanden snel eronder doen!
0 reacties