Nee, een bericht of twee geleden van mij beloofde de weerkaarten rond deze tijd echte afkoeling. Dit was allemaal gebaseerd op berekeningen van een krachtig hoge druk gebied, zie hier voor die link,

https://spyfromthesky.nl/weerbericht/de-slag-rond-15-oktober/

We blijven een tijdje in de nattigheid.

Morgen houden we het nog redelijk droog. Tegen de avond zien we al het volgende.

Een laag klopt actief aan de westelijke deur van Nederland. En dit laag gaat zich uitdiepen en nog wat groter maken. Onderstaande situatie is al van donderdag.

En dit is de oorzaak dat we een tijdje in de nattigheid vertoeven. Dit duur vermoedelijk tot het einde van deze lange maand.

Wie nog herfstvakantie deze week hebben die kan beter museums bezoeken. De natuur is ook momenteel te nat of je moet met kaplaarzen en een zuidwester de weersomstandigheden trotseren.

Eigenlijk lijkt het vanaf 1 november wat beter te worden volgens deze berekeningen, maar omdat dit nog te ver weg is, geef ik het momenteel een kleine kans en daarom is het zo dat we blijven een tijdje in de nattigheid.

https://wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&time=240&run=6&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

We kunnen ook wel zeggen dat de winter in Europa deze maand nog nergens zich goed zal settelen. Scandinavië warmt ook nog even op. Na 1 oktober lijkt er wat meer kou te komen, maar het is niets schokkends.

In de bergen, de alpen enz. is het ook nog nauwelijks iets. Ook daar geldt dat vanaf begin november er meer kansen liggen. De sneeuw komt dat mogelijk vanuit een depressie dat zich bij de middellandse zee zich ontwikkeld en aangezogen wordt een een hoog gevuld met koudere lucht op hoogte.

Bovenstaand plaatje, is in de termijn te ver weg voor goede betrouwbaarheid, maar deze berekening laat zien waarom sneeuw berekend wordt voor de alpen.

De temperatuur zal deze maand ook boven normaal blijven.

Kijken naar het totale gemiddelde voor dit jaar voor Nederland nu er geen sprake is van een eerder berekend hoge drukgebied dan zien we:

https://weerstatistieken.nl/

En we gaan erg snel het gemiddelde van 2022 inhalen dat op 11,55 stond.

We hebben er een lange tijd onder gezeten, maar in dit tempo gaan we er zelfs overheen. Daarom is de constatering dat we nog steeds in een periode zitten van een natuurlijke opwarming.

Dat laatste wil nog niets zeggen dat we in de winter in de L.L. een keer een geluk kunnen hebben van een vorstperiode en dat dit laatste onmogelijk is geworden.

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *