Om te beginnen zat ik vorige week redelijk op koers met mijn weerbericht. Ook dat het noorden van het land wat meer last zou hebben. Eigenlijk best knap zoiets. Althans van het lezen van de runs die de weer computers berekenen. Wanneer stopt de oktoberwarmte? heb ik er maar van gemaakt.

Zie hier voor de vorige link: https://spyfromthesky.nl/weerbericht/warmte-houdt-aan/(opent in een nieuwe tab)

Je ziet dat ik iets schreef rond 9 oktober. Behalve de warmte, ook mogelijk wat nattigheid, maar dit laatste ziet er nu veel beter uit dan een week geleden.

Wanneer stopt de oktoberwarmte? Dat is een geheel andere vraag. Vele zullen nog wel een lekkere herfstvakantie willen meemaken of toch nog net die verbouwing lekker warm en droog door te komen.

Kijken we naar het KNMI nu 07-10-2023 12:00 uur.

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen

Het is makkelijk een weerbericht te schrijven aan de hand van het KNMI. Nee, ik wilde je dit laten zien, gezien mijn bericht van vorige week.

We bekijken de beginkaart van GFS run 12:00 uur op 07-10-2023. We zien meteen een groot warmbloedig hoge druk gebied met vooral de wind oorspronkelijk van het zuiden.

Dat de wind soms zuidwest is, heeft te maken waar precies het hoge druk gebied zich in de buurt van Nederland zich positioneert.

Nemen we een doorkijk naar maandag 9 oktober dan zien we hieronder nog een apart kleine hoge druk gebied en die bepaalt waarschijnlijk de windrichting vanuit zee. En ondanks een hoge druk gebiedje neemt die wat bewolking mee.

We zien om ons heen best grote late drukgebieden liggen en dat is ons geluk.

En dan komen we aan op woensdag 11 oktober. Nederland ligt dan op de rand van het strijdtoneel en een depressie komt binnen, maar niet volledig. De kans op nattigheid is wel groot, maar de hoeveel kunnen meevallen of plaatselijk toch veel nattigheid.

Het noorden maakt de meeste kans op nattigheid denk ik zo.

Wanneer stopt de oktoberwarmte?

De voorspelde afkoeling ten oosten van ons dat wat naar beneden is gezakt is ook deels waar gebleken.

Dit zijn wel dauwpunttemperaturen. Opvallend is ook dat in de bergen, de Alpen enz en ook nog niet koud wil worden. Dat schiet niet echt op.

In Nederland zal vermoedelijk rond 15 oktober frissere dagen gaan beleven. Dan kan je mogelijk spreken dat in Nederland de oktoberwarmte gaat afnemen. En hoewel nog ver weg, maar 16 oktober staat nu ingekleurd door de weer computer van GFS als een erg natte dag.

Inmiddels gaat Nederland gemiddeld over 2023 wederom een warm jaar beleven. Vooral juni en september hebben flink bijgedragen hieraan.

En nu ook al oktober dat veel te warm is.

https://weerstatistieken.nl/

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *