Het KNMI vermeldt op zijn site dat de Lente warm en nat was. Het zeer natte kunnen we nog wel beamen, maar de titel waarom klopt het gevoel van het KNMI niet? is gelegen in het feit dat we het helemaal niet zo warm ervaren hebben.

Vaak is het ook zo in ons korte geheugen dat we het laatste herinneren en nemen als maatstaf. Nou de laatste twee weken blinken niet uit boven het gemiddelde dat voor deze periode staat.

https://www.knmi.nl/home

Het feit is gelegen in het feit dat ook de nachten in de Lente vaak hoger lager omdat er gewoon weinig heldere nachten waren. En de nachten konden niet genoeg afkoelen en hielpen vooral mee in de bewoording van het KNMI van warme Lente.

De vooruitzichten opgesteld 01-06-2024 11:15

Vanaf maandag komen aan de rand van een hoge drukgebied te liggen, zie hieronder.

https://www.wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&run=0&time=48&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6#mapref

We zien in het plaatje erin getekend een H en een peil vanuit welke richting de wind komt. Dit is wat noordelijk, maar ook de neiging van noordwesten komt de wind.

Het voordeel is dat het wat droger blijft, maar de liggen van het hoog is dusdanig dat de windrichting eigenlijk in dit jaargetijde, de maand juni, gewoon de koudste windrichting is.

Maar heel even een hoog zoals we dit al voor vele maanden beleven en maakt plaats voor een laag. Je kunt het even een koude put noemen, maar omdat het juni is, blijft de temperatuur al gauw 15 graden als minimum.

Neem ik de dauwpunttemperaturen voor woensdag 5 juni 12. 00 uur dan zien we.

Veel meer dan 15 graden zit er dan niet in. Wellicht ergens aan de oostkant van Limburg dat het iets hoger kan zijn, maar dan heb je het wel gehad.

Kortom, eigenlijk is het aankomende week zeer gematigd tot koud weer.

Kijk bij mijn vorig bericht van 26 mei eens, dat ik ook toen geen warm en stabiel weer nog zag verschijnen.

https://spyfromthesky.nl/weerbericht/hoe-klein-kan-een-lage-drukgebied-zijn/(opent in een nieuwe tab)

Modellen langere termijn zijn het totaal niet eens.

Volg ik het GFS model dan lijkt vanaf volgende week zondag een stabieler hoog te komen, we spreken dan al van 9 juni en dat 12 juni een woensdag het voor het eerst wat (echt) warmer zou kunnen worden.

Denk aan 22 graden, maar ook dat hoog houdt dan op woensdag op te bestaan.

Neem ik het AIFS, dan ziet het er voor woensdag 12 juni er helemaal niet goed uit. Een laag dicteert volop.

Ook hooguit een graad of 17.

Samenvattend, langere termijn echt onzeker en weinig lichtpuntjes. Geen stabiel zomerweer in het vooruitzicht.

Waarom klopt het gevoel van het KNMI niet? De uitleg heb ik hierboven gegeven. Het gaat om de maanden van de Lente.

Maar de komende periode dat we de zomerperiode noemen zal de eerste twee weken vermoedelijk nauwelijks bijdrage tot een beter gevoel.

Europees gezien ook erg mager.

In feite is in heel Europa het nauwelijks veel beter of warmer. En dit verschijnsel was al eerder te zien. Het (grote) narratief van onze media, eigenlijk de machthebbers van de media ons moet laten geloven is dat we enorm opwarmen op onze aardbol.

Daarom, omdat ze in Europa niets te melden hebben over te koud weer, laten ze beelden zien van Pakistan en Indië dat het daar veel te warm is.

In de bergen van Oostenrijk is er weer sneeuw gevallen boven de 2000 meter. Het kan verkeren. Vele delen getroffen door veel hagel en regen.

In Zuid Duitsland, het gebied van Bayern hebben ze last van hoogwater.

https://www.br.de/nachrichten/deutschland-welt/br24-live-starkregen-im-sueden-hochwasser-und-evakuierungen,UEQUrYZ

https://www.augsburger-allgemeine.de/neu-ulm/live-blog-jahrhunderthochwasser-droht-im-raum-neu-ulm-kommt-es-schlimmer-als-1999-id70914166.html

Natuurlijk valt het niet te ontkennen dat we nog (steeds) in een opwarmende fase zitten. Maar het weer laat zich niet in hokjes opsluiten van aannames.

Opwarming van de aarde volgens de ‘klimaat-geleerden’. Is het langdurig droog dan komt dit door de opwarming van de aarde. Het het extreem nat, dan komt dit ook door de opwarming van de aarde.

Het weer op zich trekt zich niets aan van het klimaat of het model dat wij denken dat daarin in zal passen. Een dynamische schommeling snel of traag was er in geschiedenis ook al geweest en waarom zou het nu anders zijn?!

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *