Toegegeven dat in mijn vorige bericht, het toch wat warmer was uitgevallen dan gedacht. Dan had het Europese computersyteem het toch wat beter dan het GFS, het Amerikaanse weercomputer. Zie hier https://spyfromthesky.nl/weerbericht/warmte-komt-eraan. Ondanks de warmte was het niet benauwd. Maar er komt verandering van het weersysteem.

Er komt verandering van het weersysteem aan. Niet schokkend, maar wel wat benauwder en er bestaat kans op wat nattigheid. Dinsdag 20 juni even in de gaten houden. Het zou theoretisch even kunnen spoken.

In mijn laatste twee berichten schreef al heel vroeg dat de droogte troef was en dat is geheel uitgekomen. En toch heeft het noorden van Nederland uiteindelijk ook wat lekkerder en hogere temperaturen gehad, maar daar zullen ze het echt niet te warm hebben gehad, maar veeleer het gevoel dat het toch nog wat kon opwarmen.

Opvallend zijn dus ook de ruime verschillen tussen de Waddeneilanden en Brabant en Limburg. En dit over een langere tijd.

De verandering van het weersysteem is gelegen dat de wind de zuidwest hoek opzoek en er komt wat regen aan. A.s. dinsdag 20 juni vind ik nu wel even een dat om in de gaten te houden. Wellicht wel een uitschieter qua hoeveelheden regen.

Dat is nu alleen nog niet goed te beoordelen. We zien mogelijk een piek ontstaan, zie onderstaande grafiek.

https://wetterzentrale.de/nl/show_diagrams.php?geoid=155727&model=gfs&var=4&run=6&lid=ENS&bw=1

Kijken we naar de temperatuur van het GFS voor de Bilt, dan zien we:

Er wordt een paar keer nog de 25 graden plus aangetikt. Dit is gebaseerd op het GFS het Amerikaande computersysteem.

Het KNMI, gebaseerd op het Eurpese computer systeem geeft nu aan:

Dit gaat ook alle kanten op.

Verandering van het weersysteem komt omdat er een lage druk gebied bij Engeland wat voet aan het vaste droge land probeert te krijgen.

Het verschil tussen GFS en ECMWF is dat GFS dit laag meer laat schampen en ECMWF dit wat dieper laat binnen dringen met ook a.s donderdag 22 juni wat meer kans op nattigheid. En dat geeft GFS niet aan.

Maar laten we eerlijk zijn. We zullen toch wel even die nattigheid omarmen. Want droog is het zeker geworden.

We gaan wel op weg naar een redelijk gemiddelde recordmaand voor juni, zie hier:

https://weerstatistieken.nl/

De eerst 5 maanden waren eigenlijk redelijk normaal, maar juni wordt gemiddeld toch wel erg warm.

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *