Speuren naar Lenteweer 2023

Vele zijn het vrij onstabiele en soms te koude weertype wel een beetje zat. Maar zit er wat meer stabiel lenteweer in het vat en zo ja is dit redelijk aan de temperatuur of valt dit nog tegen.

Wederom baseer ik deze langere termijn verwachting op het GFS systeem. Deze zag eergisteren al wat tekenen, terwijl het Europese model ECMWF even later ook bijdraaide naar het GFS systeem.

We bespreken altijd het weer van globaal geheel Nederland. De inleiding is dat het GFS vanaf 02-04-2023 zag van een wat standvastiger hoge luchtdruk opbouw. Dit soort patronen kunnen in de lente wat langer houden dan in de winter omdat de straalstroom minder wordt.

Nee plaatjes in de winter als een Molentocht, zie hieronder:

Dit soort plaatjes is wellicht weggelegd voor de winter van 2023-2024. Dit plaatje was destijds te mooi en stopte ik even met schaatsen om op een eenvoudige camera dit tussendoor vast te leggen.

We zien een hoge druk opkomen. Maar hoe lang zal dit stand kunnen houden?

Even lijkt in de laatste run rond 5 april een kink in de kabel te komen. Andere runs houden het soms langer in stand.

Hier komt even wat lagere druk aan en wat lichte neerslag.

Het echte werk lijkt vanaf 7 april goed te beginnen.

Het voert te ver om verder te bespreken, maar GFS laat er geen gras over groeien.

https://wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&time=384&run=12&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

In feite komt de (echte) kou weer vanaf 7 april op gang. Ok, 2 april en 3 april zijn ook nog koud, maar daarna even verzachting en dan op de minder betrouwbare termijn duikt GFS in erg koude lente temperaturen.

En in deze runs van GFS zal Frankrijk en Spanje ook afkoelen. Nou ja, een late wintersport naar Zwitserland biedt goede mogelijkheden.

Nemen we de Oper ( de lijn met de meeste rekenkracht van de computers) van de Bilt op de dauwpunttemperaturen, dan zien we:

Dit liegt er niet om zeg. De bloesems dreigen straks uit te lopen en nachtvorsten zitten er in deze run dik in. Nog wel te ver weg, maar zeker om in de gaten te houden.

Zie ook in mijn vorige bericht, de winter neemt langzaam afscheid, daarin zat ik vrij goed in de berichtgeving, zie hier. https://spyfromthesky.nl/weerbericht/winter-neemt-langzaam-afscheid/(opent in een nieuwe tab)

Ook voor de fruittelers wordt het bedenken van eventuele maatregelen.

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *