Wat is het toch dat de laatste 10 jaar eigenlijk het volgende aan de hand is: ” ontbrekend standvastig hoog in de winter”.

We ontberen al voor vele jaren een echt Scandinavisch hoog noch een Russisch hoog dat langdurig aanhoudt.

Ok, we weten wel dat we als lage land aan de kust heel gevoelig zijn voor de westen wind en het relatief warme zeewater, maar de straalstroom, neem 30000 meter hoogte, daarvan is het patroon ook niet echt gunstig in hartje winter.

Op die grote hoogte gaat de straalstroom bijzonder hard.

https://www.ventusky.com/?p=52.0;5.6;5&l=wind-10hpa

Momenteel van dit schrijven boven Nederland 238 km per uur.

Richting de winter neemt die straalstroom enorm toe en richting de lente neem dit weer af.

Het patroon van die straalstroom kan vaak iets zeggen over winterkansen.

Wat kunnen we over deze week zeggen. De laatste berekening van GFS lijken a.s. donderdag 18-01-2024 de koudst dag op te leveren.

In mijn vorig bericht schreef ik dat de kou aanwezig blijft t/m 20 januari. Dit lijkt nog steeds in grote lijnen het geval. Zie hier.

https://spyfromthesky.nl/weerbericht/sneeuwkansen-40-en-echte-warmte-blijft-uit/(opent in een nieuwe tab)

Ik schreef ook over 40% sneeuwkansen. Ja, dit zijn wel verhoogd, maar niet de hoeveelheden. Het zuiden, Limburg en Brabant en wat zuidoost in ons land maakt de meeste kans dat er nog heel even iets blijft liggen.

Maar sneeuw voorspellen kan eigenlijk pas op het laatste moment dat betrouwbaar is. Momenteel liggen de temperaturen in Zuid Limburg onder nul en ik denk dat daar in het zuiden van Limburg nog best wat ijs zou kunnen liggen.

Ontbrekend standvastig hoog in de winter kan wel leiden als de meer een kwakkelwinter hebben tot veel gladheid in de ochtenduren.

De temperaturen in de nachten zullen bij opklaringen flink onderuit gaan en overgebleven nattigheid kan leiden tot gladden situaties.

Wie dan nog met zomerbanden rond rijdt en weg moet, die kan of beter het openbaar vervoer nemen of later op de dag weggaan.

Je vraagt gewoon zelf om problemen.

Gevaar voor gladheid in de ochtenduren.

Morgen zal het in de ochtenduren nog mee kunnen vallen na 09.00 uur. De dagen erna zal Dinsdag 16-01-2024 na 10.00 uur het raadzaam zijn niet te rijden.

En eigenlijk de dagen daarna lijkt het in de ochtenduren nog langer kouder te blijven.

Fietsers zijn kwetsbaar.

Voor fietsers wordt het niet echt comfortabel. Kan je lopen door wat eerder weg te gaan, dan is dat zeker aan te bevelen vanaf dinsdag.

We kunnen er op termijn niet omheen op langere termijn. De winter neemt wat gas terug.

De temperatuur gaat omhoog volgens de meeste clusterlijnen. En veel verder weg lijkt vanaf 28-01-2024 het weer iets kouder te gaan worden.

En hierboven de reden van nattigheid. Een groot laag neemt naast koude lucht ook nog warm zeewater lucht mee.

Samenvattend: Deze week koude ochtenden. Nieuwe tijdelijke ijsvorming. Sneeuw dat vanaf donderdag mogelijk kan blijven liggen. Koudste periode vanaf donderdag t/m zondag. Zuiden maakt meeste kans op sneeuw dat kan blijven liggen.

Er zijn geen schaatsruns te bekennen.

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *