Mooi is te zien dat we naar de donkere dagen toe gaan.
Mooi is te zien waar het op 02-10-2024 20.05 uur het nog licht is en waar al donker.
En als we over een maandje zouden observeren, dan zal de situatie al weer anders zijn.
Gauw het model van GFS bekijken.
Woensdag middag 03-10-2024, het is 450 jaar geleden van Leidens ontzet overigen, om 12.00 uur zien we het volgende.
Een hoge druk ligt in de buurt van Nederland .
Gezien de ligging van dit hoog krijgen we een noordoostelijke stroming. Maar of het helemaal daardoor droog blijft is nog de vraag. Overigens zal het overwegend droog zijn.
Dan nemen we een uitstapje naar vrijdag. We zien vrijdag, zie hieronder dat het hoog nog beter ligt en nog drogere lucht aanvoert.
Omslag maandag 7 oktober.
Maar volgende week maandag is er een omslag ontstaan. Na de overgang dag van zondag krijgen we maandag te maken met een groot lage drukgebied.
Kijken we naar de lijnen dan staan de lijnen niet al te dicht bij elkaar, dus de wind houdt zich nog kalm.
Kijk naar de pijl richting aangegeven hierboven. Door de liggen van dit laag, komt de wind echt uit de warme omstandigheden in zuidelijke oorden en pompt daardoor warmte naar boven toe.
Naar de donkere dagen toe wil niet meteen zeggen dat het ook gelijk koud wordt. Vandaag was het met 13 graden wel gedaan,
En dit was wat ik bedoelde met mijn laatste bericht. Over de harde wind die we eerst kregen. Eerst moest dit uitgeraasd zijn dan pas kon je goed verder kijken.
En zo gebeurt het precies. De kaarten zijn geheel anders geschut op de langere termijn die eerst was voorzien.
https://spyfromthesky.nl/weerbericht/weer-tapt-uit-een-ander-vat
Ok, met het schrijven van dit bericht is het wat later geworden dan maandag.
Maar na maandag wordt het elke dag wat slechter.
De depressie (lage drukgebied) diept uit. en komt dichter aan land. Ook de lijnen komen dichter bij elkaar en dus ook de wind neemt toe.
Nu zijn we, zie bovenstaande kaartje, aangeland op 10 oktober. De wind komt nog steeds uit een zachter hoek, maar het zal niet meer zo warm zijn als maandag.
Naar de donkere dagen toe. Dat gold niet in 1574 op 2 oktober.
Leidens ontzet.
Hoe was het weer tijdens Leidens ontzet nu 450 jaar geleden dat op 3 oktober gevierd word. In de nacht van 2 op 3 oktober vond het plaat in 1574.
Haringen en witte brood werd uitgedeeld. Vandaag de dag zou een boordje haring met uitjes ons niet vreemd in de oren klinken en vindt gretig aftrek bij vele Nederlanders.
En natuurlijk hutspot werd uitgedeeld.
Naar de donkere dagen toe. Het geeft reden tot feest een bevrijding. Dan zijn de donkere dagen toe verdwenen.
Onze beroemde watergeuzen konden pas met de storm van 29 september echt vorderingen en water maken om Leiden te bereiken.
Het Maaswater werd voldoende omhoog gestuwd. En zo leidde de langdurige bestorming door de Spanjaarden van Leiden uiteindelijk door de storm van 29 september 1574 de mogelijkheid tot een ontzet.
Wat ik denk dat ook de Spanjaarden de geuzen wel vreesden. Die waren voor niemand bang en als we het goed beschouwen, die hakten er altijd (te) flink op in.
We moeten die tijd niet romantiseren. Naar verwachting 6000 doden door de honger, maar ook de pest. Uitgehongerd en uitgemergeld overleven.
Watergeuzen.
En kort na het ontzet werd er in Pieterskerk een dankdienst gehouden. Dat konden ze nog opbrengen.
https://www.geschiedenisvanleiden.nl/
https://www.dbnl.org/tekst/frui001vers03_01/frui001vers03_01_0010.php
moesten, verdwaald en keerden tegen den ochtend zonder verder pogen terug. Zoo weinig hadden de mannen van het vak met het gansche plan op. Aller hoop vestigde zich op den aanstaanden springvloed: trof die samen met sterke westewinden, en rees dientengevolge het water ter hoogte van een paar voet, dan bestond er kans, maar anders – ja, anders, wie durfde het uitspreken, wat er dan, na zooveel inspanning en zooveel opoffering, toch nog te wachten stond?
Beschreven geschiedenis.
Niet lang zou die bange twijfel duren. Den volgenden dag, na ’s Prinsen bezoek was het fraaie najaarsweer, dat zijn komst begunstigd had, verdwenen; de hemel zag zwart en de wind, die noordwestelijk was geloopen, blies dien dag en de twee volgende dagen al heviger en heviger, ten laatste een ware stormwind. Hij dreef de Noordzee, die wegens het springtij bij den vloed bijzonder hoog op kwam zetten, den Maasmond in, het uitvloeiende rivierwater tegen, dat zich nu, in zijn afloop gestuit, door de dijkbreuken en open sluizen op het land stortte en merkelijk steeg. Toen draaide de wind nog eens, van het noorden naar het zuiden, en stuwde de watermassa den kant van Rijnland en van Leiden op, waar de vloot, strijdlustig en geheel gereed, op niets anders wachtte. Nu wees de peilstok telkenmale dieper en dieper water aan: van negen duimen, waarop het zoo lang was blijven staan, steeg het den 1sten October tot
Vervolg geschiedenis
acht en twintig: diepte genoeg om den Kerkweg over te komen en den aanslag te wagenGa naar voetnoot1).Men had te ongeduldig gewacht om thans een oogenblik te talmen. Tegen middernacht tusschen den 1sten en 2den October ging de vloot in breede slagorde er op los. De galeien, in twee afdeelingen gesplitst, bestreken den weg links en rechts als naar gewoonte: een twintigtal schuiten in het midden voerden twee honderd pionniers met zoden en rijswerk en wat verder noodig was om in een oogwenk verschansingen op te werpen. De vijand verwachtte den aanval en had zijn voorzorgen genomen: een reeks van schildwachten overspande de Kerklaan in haar geheele lengte, en een aantal kleine vaartuigen bespiedden de beweging der vloot van nog naderbij. Bij tijds werd dan ook alarm gemaakt; maar zwijgend roeiden de onzen voort, tot zij dicht genoeg genaderd waren; toen verkondigden hun gejuich en hun geschut te gelijk, dat het spel aan den gang ging. Aan weerszijden sprongen de Geuzen aan wal en begonnen te schermutselen met de Spaansche wachten, die, naar de uiteinden van den weg teruggedreven, wel spoedig met aanzienlijke versterking weerkeerden, maar door onze harquebusiers in het front en uit de |
Zondagochtend hoe was het weer 3 oktober 1574.
Intusschen was de verdwaalde duif terecht gekomen en had den vrijbuiters en schutters tot hun smart bericht, wat Boisot van hen verlangd en te vergeefs verwacht had. Zij maakten zich nu gereed om den volgenden dag zich beter te betoonen. Lammen was nog in ’s vijands handen en zou denkelijk morgen worden aangetast: als dan Boisot begon, zouden de Leidenaars niet achterblijven. In den vroegen ochtend van Zondag, den 3den October, stonden de vrijbuiters van Van der Laan bij het Vlietgat klaar om op het eerste teeken uit te vallen. Een paar schuiten met pionniers werden vooruit den Vliet ingezonden, om het paalwerk, waarmee de vijand het vaarwater gesloten had, te breken en uit te halen. Tot zijn verwondering hoorde of zag men van de bezetting van Lammen niets. Het was een October-morgen, zooals er zoo vele zijn: een dikke mist hing over het landschap en belette het vergezicht. Maar er was zoo min te hooren als te zien. Alles was doodstil.
We lezen dat het eigenlijk weer praktisch windstil was geworden na de storm. Een dikke mist hing over het landschap in de vroege zondagochtend 3 oktober 1574.
https://www.dbnl.org/tekst/frui001vers03_01/frui001vers03_01_0010.php
Bovenstaande link is interessant om door te nemen.
0 reacties