Winterverwachting vanaf 21 januari 2023

Het samengaan van twee hoge druk systemen verloopt nog steeds zo, zoals het de vorige beschreven heb.

De vraag daarna is van wat er van overblijft? Vaak ga je pas serieus de zaken bekijken als het eerst eens 3 dagen gewoon lekker gevroren heeft. En hoe staan dan de kaarten ervoor?

Het is jammer voor de schaatsliefhebbers dat dit samengaan van korte duur vermoedelijk zal zijn. Er komt als snel een wig tussen dit samengaan, zie hieronder.

Er komt een laag afzakken en drukt door het hoge druk systeem heen.

Overigens, het kan op de grondtemperaturen al snel vrij koud uitpakken. Die temperaturen zijn belangrijk als ijs liefhebber.

Afgelopen nacht waren de grondtemperaturen al plaatselijk 8 graden vorst.

Het KNMI geeft volgende week woensdag en donderdag al wat verzachting op. En daarna niet veel spannend dan dat het vervolg richting normaal zal zijn.

Ik wil meegaan dat woensdag inderdaad wat warmer uit kan pakken, maar wellicht minder warm dan het KNMI gebaseerd op het Europese computermodel.

De optimist in deze zou toch meer het Amerikaanse model moeten omarmen. Niet dat dit nu direct diep winters is, maar er lijken mogelijk kansen genoeg voor een uitschieter.

Nemen de we GFS erbij en we bekijken de controle run dan zien we. Kijk naar de blauwe lijn

Er is een dik aan clusterlijnen die het mogelijk op, Momenteel schrijven 10.43 loop de nieuwe run van GFS al weer. Ik ga hier niet op wachten in dit bericht om het laatste bij te stellen.

GFS run 60 uur vooruit, run 06. voor a.s. maandag op 500 hPA.

We zien het aaneengesloten hoge druk systeem.

De verwachting op langere termijn is denk ik dat het voorlopig net onder normaal zal blijven. Tot en met woensdag liggen de vooruitzichten redelijk vast. Krijgt GFS gelijk in de run van 00 dat het kouder blijft of krijgt het ECMWF gelijk dat het KNMI vooral hanteert?

In het achterland, de oostelijke landen van ons, daar komt wat sneeuw te liggen. Wie weet dat dit koude achterland voldoende energie geeft als er een gunstige wending is een gunstig hoge druk gebied.

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *