Kijkende vandaag naar de kaarten van GFS, staat voor volgende week donderdag een koude Koningsdag 2023 op het programma.

Er is mogelijk nog één geluk en dat is dat het nog relatief droog zal verlopen. De start van de ochtend is erg fris, maar met wat geluk zit er in de middag een 12 graden erin. Zeker voor Rotterdam dat dan redelijk dichtbij de wat warmere lucht gaat komen.

Met wat meer geluk, maar daar kunnen we een paar dagen later meer over zeggen, bereiken we nog in het zuiden de 15 graden. Kijk naar de kaart hierboven en zie de rode lijn hoe dicht bij iets minder koude lucht aanwezig is voor Koningsdag.

Toch met de kennis van deze kaarten van GFS zit dat er niet in. Ik grapte in mijn vorig bericht over natte sneeuw flarden als het langdurig zou regenen voor aanstaande dinsdag, maar dan moet het wel langdurig hard regenen. Zie vorig bericht hier. https://spyfromthesky.nl/weerbericht/krijgen-we-snertweer-in-de-voorjaarsvakantie/(opent in een nieuwe tab)

Toch ben ik er nog niet helemaal van af of Friesland niet heel even natte sneeuw zou kunnen zien of wellicht hagel.

A.s. dinsdag dus de koudste dag van de week. Ik verwacht hooguit 8 graden en alles van meer is, is meegenomen, zie de kaart hieronder.

https://wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=5&run=12&time=60&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6#mapref

Kijken we naar de oper, de lijn met de sterkste rekenkracht van GFS naar de 2m dauwpunt temperaturen, dan zie we onderstaande.

En dit kan voor de fruittelers interessant zijn. De temperatuur kelder in de nachten van 25 en 26 april. We zijn wee wat verder in het jaar en de meeste bloesems van de appelbomen enz. zullen inmiddels uit zijn.

Let wel! Dit is gebaseerd op deze run van GFS en het is geen waarschuwing, maar wel om te observeren na dit weekend of het in de verwachting nog voorkomt, afzwakt of nog meer grondvorst komt.

Het Koningshuis heeft zeker een dikke jas nodig a.s donderdag in de ochtend en dus lijkt een koude Koningsdag nu op het programma te staan.

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *