Ja, een nieuw jaar en de wens van ons aller zou toch moeten zijn een echte diepe vrede voor deze wereld. Iets waar we ver weg van zijn. En ook zal meestal het praatje onder de mensen voor de interesse in het weer het volgende gelden: “In 2024 zal het weer gevolgd worden”.
Een praatje over het weer is gemakkelijker dat praten over echte diepe vrede. Wie kan dit eigenlijk geven? Op deze site heb je andere onderwerpen waarop je iets kunt vinden.
We gaan bekijken naar de winterpotenties. Het goede nieuws lijkt nu wel echt nu te zijn, dat we een periode van droog weer kunnen krijgen.
De vraag of het koud zal worden en hoe koud is momenteel nog een lastige. Ok, kouder worden zal het wel, maar dat is niet zo moeilijk met deze erg warme temperaturen.
En toch, we zitten vandaag bijna op de helft van een jaar geleden! Toen was het met ruim 15 graden echt record warm. We beginnen dus deze eerste dag van het jaar kouder.
Het KNMI gaat vanaf 7/8 januari 2024 voor kansen op nachtvorst.
We gaan nu naar de bron kijken van de verwachte ontwikkelingen die de computers berekenen. Waar komt dit hoge druk gebied vandaan? Want het zal een periode van wat droger weer kunnen zijn.
Het is een warm Azoren hoge drukgebied dat zich omhoog richt. We hebben deze situatie in de berekeningen deze winter tot nu toe twee keer gezien en het zakte in elkaar evenals de runs die de computers berekende.
Het was totaal niet betrouwbaar gebleken. Is het nu wel betrouwbaar? We komen langzaam binnen de grenzen van wat betrouwbaarheid en meerdere weer computersystemen berekenen dit.
In de vorige run van ECMWF staat voor 8 januari 2024 de volgende ontwikkeling.
Op zich wel interessant, maar nog lang niet diep winters of zo. We zouden daarvoor minimaal 3 goede vorstdagen voor moeten hebben om al uitgangsbasis te bekijken hoe dan de winterkaarten ervoor staan.
En dat is nu even afwachten of dit eerste zal lukken. Vanuit grote hoogte wordt westelijk vanuit het zuiden enorme warmte naar Groenland gepompt. Dat is typisch kenmerkend voor die opgezwollen Azoren hoge drukgebieden.
Nemen we GFS voor 5 januari dan is dit al minder dan het ECMWF waarop het KNMI vooral gebaseerd is.
Gaan we naar 8 januari 2024 GFS, dan zien we:
De ligging is dan even iets gunstiger dan het ECMWF.
Verder kijkend, dan zie ik momenteel geen verdere winterse ontwikkelingen die ons erg enthousiast zullen maken. Dat is ook te ver weg.
En zo: ” In 2024 zal het weer gevolgd worden.”. Dat is waarheid als een koe als uitdrukking.
Kijken we naar de detailpluim.
We zien nu al rond 10 januari wat twijfeling.
We zien het gele gebied dat enorme warmte naar het noorden wordt gepompt. Een effect van een warm opgezwollen hoge drukgebied.
Samenvattend. We gaan op naar drogere dagen, het wordt kouder met wat kansen op lichte nachtvorst. Overdag zullen de temperaturen richting de 4 à 5 graden dalen.
Zie vorige posting van mij over records.
https://spyfromthesky.nl/weerbericht/records/(opent in een nieuwe tab)
Als het Azoren zich echt opbolt, dan zal Scandinavië gedeeltelijk juist opgewarmd worden. Dat kunnen we al zien in het plaatje hierboven.
0 reacties