De weerkaarten kunnen alle kanten op met blijvende verzachting of toch vriezen?
Bijna lijkt zeker lijkt dat er wat verzachting even komt, maar hoe zacht en hoe lang is nog geen uitgemaakte zaak.
Vandaag was toch in veel delen van Nederland de slootjes bevroren. met ideale omstandigheden, weinig wind en goede uitstraling groeit het ijs erg snel.
We weten nog naar mijn mening veel te weinig over ijsgroei. In de jaren 80 van de vorige eeuw vroor het menige keren toch hard, maar kwam het er niet van om een Elfstedentocht te organiseren.
Spelbreker was vaak ook de sneeuw en een ijsgroei dat door harde wind in delen waar het nog open lag erg werd belemmerd. In de begin jaren 80 hielp men nog niet de natuur mee als met ijs verplaatsen, later is met dit wel gaan doen.
Ideaal is eerst sneeuw, dan dat de wind wegvalt en dat alles rustig kan dichtvriezen. Dan mag het daarna juist harder waaien als het eenmaal dicht ligt omdat dit weer de ijsgroei bevorderd.
We beginnen met GEM, ook een weer computer systeem als uitsmijter.
Kijken we naar de doorgang tot en met 12 december, dan zien we dat we nog in een soort van niemandsland zitten. De eerste warmte aanval lijkt dan afgeslagen te zijn.
Nemen we de sneeuwkaart erbij volgens GEM dan zien we:
Nou ja, op zich nog niet zo slecht als dit uit zou kunnen komen.
De vraag wat erna gebeurt. Blijvende verzachting of toch vriezen? Dit is ongewis. We kunnen zeggen dat er nog iets achterblijft liggen met kansen.
Alsof we aan het biljarten zijn met driebanden en na een combinatie de ballen zo weer komen te liggen dat er kansen zijn op een volgende punt.
Russische hoge drukimpulsen?
De vraag koppelt aan een sneeuwtapijt is of er kansen zijn dat een Russisch hoge drukgebied het roer zal overnemen.
In verschillende runs en berekeningen van diverse weermodellen zag ik dit, niet altijd, maar het kwam vaker voorbij, op de loer liggen om mogelijk toe te slaan.
Daarom neemt het KNMI ook een slag om de arm.
Begrijpelijk is dit wel. Meer kansen op verzachting op langere termijn, maar nog geen uitgemaakte zaak.
En op deze site speuren we vooral in de winter naar schaatskansen op natuurijs in de lage landen of te wel Nederland.
We kunnen toch wel meegaan dat de posting van 24 november aardig is uitgekomen.
https://spyfromthesky.nl/weerbericht/winter-zet-voet-aan-land/(opent in een nieuwe tab)
Winter zet voet aan land. Nee, het is slechts een voet, nog geen twee voeten!
Nemen we ECMWF waar het KNMI vooral vanuit gaat, dan zien we voor 9 december het volgende.
Meestal wint de westelijke lage drukgebieden. Er zijn (nog) geen tekenen van een blokkerend hoge drukgebied onder Groenland.
Nederland blijft onder het langjarig gemiddelde ten opzicht van vorig jaar. En hiermee geldt niet de vlieger dat het het warmste jaar is. Dat is nieuws dat we alleen maar te horen krijgen.
Het jaar 2022 was vrij warm en 2023 zal er een fractie onder zitten.
Weten we nog vorig jaar? Half december lag er mooi ijs waar in Nederland nog op geschaatst werd. Een 15 dagen later van het op Oudejaarsavond was het ruim 15 graden boven nul.
De winter verder was zacht totdat het eind februari werd. Wat een koud voorjaar hadden we (wederom) gehad.
Nemen een verdere doorkijk van GFS dan zien we iets dat we als schaatsliefhebber beter niet willen hebben en dat is een hoge drukgebied van de Azoren via Afrika bovenlangs.
Ok, redelijk droog weer, maar niet koud genoeg. Een warmbloedig hoog.
Resumerend. Verzachting lijkt meer voor de hand. Bepalend is 9 december. Veranderen de weerkaarten nog daarvoor? En 9 december is nog te ver weg voor betrouwbaarheid. Rond Sinterklaas weten we dan meer. Er is één weer computer GEM die wat meer tegensputtert met verzachting.
En een Sinterklaas met mogelijk nog wat sneeuw overgebleven van 4 december. Groningen maakt de beste kans.
0 reacties