De werkelijke oorzaak volgens mij van de afwezigheid van een winterse periode die even wat langer kan duren sinds ruim 10 jaar is het telkens opzetten van grote warme Azoren hoge drukgebieden die niet opbollen maar horizontaal meebewegen met de lage drukgebieden. En dus Azoren hoge druk domineert negatief.

Het negatieve domineren heeft dan te maken met de afwezigheid van de winter. Wat wel zo is, gelijk vorig jaar dat in ieder geval Scandinavië een normale winter beleven. Dat dan weer wel.

Soms geeft een run van GFS altijd aan het einde van de run soms een inkijkje op winterweer, maar daar schenk ik nu even geen aandacht meer aan. Kansloze te verre vooruitzichten zijn dit.

Nemen een redelijke betrouwbaarheid voor 28 december. Wat zien we?

Azoren hoge druk domineert negatief.

De warme Azoren grote hoge drukgebieden ontstaan vanuit Zuid-Amerika en steken de oceaan over om vervolgens zich vol te pompen met zachte lucht die meegevoerd naar onze gebieden.

Dit was een vrees die ik mogelijk al (wederom) zag ontstaan in deze posting van mij, zie hier.

https://spyfromthesky.nl/weerbericht/winteraspiraties-terug-in-de-ijskast/(opent in een nieuwe tab)

Op 28 december kan het wederom lekker hard waaien. En ja, mocht het droog zijn en hard waaien, probeer daar maar dan van te genieten.

We kunnen eigenlijk het weerbericht wel samenvatten als. Zéér zacht, veel wind en veel regen.

Nee, als schaatsliefhebber gewoon zout in een wond van jarenlange afwezigheid van winterweer.

In een run van 00 uur GFS in een verre doorkijk, wil ik wel laten zien.

Nu bolt een Azoren zich even wat op. Ja, fantasie in de berekeningen. Maar voor echt winterweer heb je een blokkade onder Groenland nodig en een oosten wind door een hoog Russisch hoge drukgebied.

En stel dat dit uitkomt. Azoren zakken zo snel in elkaar als ze zich opbollen. Dus een kansloze missie voor winterweer.

Een beetje weerbericht schrijver met een beetje genoeg boeren verstand kan in het fiction gebied niet te veel aandacht of waarde aan hechten.

https://wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=1&model=gfs&var=1&time=366&run=0&lid=OP&h=0&mv=0&tr=6

De modellen zijn het op 31 december en 1 januari nog niet erg eens. Is ook nog wat te ver weg. Het ECMWF, het Europese model lijkt het droger te houden. GFS en GEM eerder (veel) natter.

Ja, Azoren hoge druk domineert negatief. We kunnen er helaas niets anders van maken.

De sneeuw in de bergen, de Alpen zal tot dit jaar nog wel liggen van wat er momenteel ligt. Er komt eigenlijk nauwelijks iets bij.

Eerder dreigt het gevaar in het nieuwe jaar dat het nog slechter wordt. Ach, we zullen het wel zien op 1 januari aan het “vierschans” gebeuren dat NOS sport traditioneel uitzendt hoe groen of wit het er allemaal uit zal zien.

https://www.ventusky.com/?p=48.9;9.5;3&l=snow&t=20240103/0600

Ja, heb je geen centen, de luxe om op vakantie te gaan of wintersport te bedrijven, dan zijn er genoeg musea te bezoeken.

Of dan toch maar een nieuw bankstel kopen. Met slecht weer wordt winkelen ook weer wat leuker. Op koopjesjacht gaan. Marktplaats afstruinen en zelf ook spulletjes erop zetten en aanbieden.

Of toch maar als wat eerder het goede voornemen om meer bewegen naar voren te halen. Omarm de regen en de wind. Ga lekker wat joggen. Het moeilijkste van bewegen is niet het einde, maar het begin ervan!

Wateroverlast.

Zie de posting hier rond 22 december wateroverlast.

https://spyfromthesky.nl/weerbericht/kortste-dag-met-zware-storm/

En ja, in het nieuws is er inderdaad wat wateroverlast.

https://www.ad.nl/land-van-cuijk/het-regent-meldingen-van-wateroverlast-kelders-lopen-onder-door-verzadigde-bodems~a8829a7e/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

Oudejaarsdag.

Voorzichtig nu kijkend naar oudejaarsdag lijkt er wederom veel wind en regen te komen. In ieder geval geven 3 modellen dit nu aan. Het is nog niet in het betrouwbare termijn, dus hopen dat het nog veranderd.

Categorieën: Weerbericht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *