Wat moeten we ermee. Van het gas af, terwijl we dit goed kunnen gebruiken en het een erg schone verbranding is. Dit te meer omdat Duitsland juist op het gas is overgegaan. Daarom Gasloos versus warmtenet.
Vorige week was in het nieuws dat steeds meer gemeentes het warmtenet niet zien zitten. Dit komt omdat het veel te duur was, de mensen de hoofdprijs betalen omdat deze warmtenet gekoppeld is aan de (inter) nationale gasprijs.
Het is een keiharde belofte die bij het aanbieden van stadswarmte wordt gedaan. Voor de afnemer mag de aansluiting en het verbruik in ieder geval niet duurder uitpakken dan aardgas en een cv-ketel. Maar die belofte is op een toenemend aantal plekken momenteel moeilijk waar te maken.
Met een spoedwet wil demissionair minister Jetten voor Klimaat die stijging van de vaste kosten daarom inperken.
“Voor een derde van alle huizen in Nederland zou een collectief warmtenet het beste alternatief zijn voor aardgas”, zegt Jetten. “Dan kunnen we namelijk ook oudere huizen makkelijk verduurzamen, maar het is heel belangrijk dat die warmtenetten duurzaam CO2-neutraal zijn en dat de kosten van huurders en kopers die erop worden aangesloten acceptabel zijn.”
De energiemaatschappijen bezitten een middel het piraten-energie-land. Ze kunnen en zullen de hoofdprijs vragen.
Gronings gasveld open?
Gisteren was het heel even of de EERSTE KAMER nog eens verstandige afweging zou maken aangaande het gasveld in Groningen.
Je kunt je afvragen waar de politiek mee bezig was en is. De oplossing is om heel veel nieuwe aardbevingsbestendige huizen bouwen met het geld dat ze ermee verdienen.
Zo krijgt Groningen een impuls en is er niets aan de hand dan alleen de monumentale gebouwen goed te beschermen. Daarvoor is geld genoeg voor.
Maar, bewust of niet bewust, er worden allerlei dure middelaars aan administratieve verkwisting erin gegooid al controle, inspectie en beoordeling.
Vandaag 03-04-2024 trokken de politieke partijen die in de EERSTE KAMER nog wat meer vragen wilde stellen over leveringszekerheid dit bericht min of meer terug.
Nu staat 1 oktober 2024 gepland definitief de gas -deuren dicht te doen. En ja, na zoveel zachte winters is het niet te hopen dat we een strengere winter krijgen. Want die ervaring hebben we gewoon niet in de huidige wereld situatie waarin ook geopolitieke belangen spelen.
Gasloos versus warmtenet wordt in ieder geval in veel gevallen bepaald door de nieuwbouw en vooral in grotere steden een warmtenet.
Dit laatste, ondanks dat dit aangekondigd wordt bij nieuwbouwprojecten hoef je niet te volgen. Je bent vrij in het kiezen van een energie leverancier.
Veelal wordt het dan wel (veel) voldoende zonnepanelen inzetten. All Electric CV ketel + eventueel speciale airco’s te behalve kunnen koelen, juist ook kunnen opwarmen.
Warmtepompen lijkt ook steeds meer de vraag te zijn. Het zijn namelijk ook van zich zelf vreselijke elektrische energie slurpers te zijn.
All Electric als CV ketel kost natuurlijk wel wat. Daarom meer zonnepanelen. Je hebt ook geen last van kosten als gas, geen vast gaskosten en ook geen vaste kosten van een warmtenet.
Een Elektrisch CV ketel heeft weinig onderhoud nodig.
Doordenker.
Vind je het niet raar en vreemd waarom ze wel een hele dure elektrische auto promoten en geen elektrische CV ketel? Nee, daar kom je niet uit.
Tijd voor een doorbraak in thuisaccu’s.
Het wordt tijd voor goedkopere en van voldoende capaciteit om je eigen opgewekte energie op te slaan. Want wat ze met auto’s doen, dat kan natuurlijk ook voor thuis.
Waterstofketels de oplossing?
Steeds meer wordt er ook gekeken en getest naar waterstofketels. Er zijn ook al bestaande ketels op gas die met een uur ombouwen tot een waterstofketel geschikt kan worden gemaakt.
En zeker in relatieve jonge wijken waar nog een goed aardgasleiding ligt, zal ook aan die voorwaarden snel te zijn voldoen.
Persoonlijk zou ik, ook al ben ik op het moment wat meer kwijt door All Electric, die nog de voorkeur geven dan aan stadswarmte of warmtenetten. Want als je dit hebt gemonitord hoe snel die prijzen omhoog zijn gegaan, hoef je niet veel langer na te denken.
Langer termijn denken in dit soort zaken is belangrijk. Kies een vorm dat ook het minste onderhoud nodig heeft. Dat kan je allemaal terug rekenen in het gemiddelde dat je eventueel meer zou betalen.
Mochten we weer strenge winter beleven dat zal met weemoed nog eens gasloos versus warmtenet teruggelezen worden.
Dan komen we in de kou te zitten, zeker de woningen die niet geïsoleerd zijn.
0 reacties