Naast formules waarmee je handig berekeningen kunt uitvoeren kan je in dezelfde cel naast een formule nog een ander soort formule onderbrengen. Excel, voorwaardelijke opmaak is dan het instrument waarmee je dit kunt bereiken.

Wat is het doel hiervan? Je kunt afhankelijk van bepaalde gewenste uitkomsten de cel markeren met een kleur. Dit kan gewoon leuk zijn, maar ook een automatische signalering om bepaalde controles in de gaten te houden.

Zie hier voor mijn vorige posting van instructie deel 2. Het is aan te bevelen om vanuit oud te beginnen als je dit voor het eerst ziet.

https://spyfromthesky.nl/excel/excel-formules/

We zien nu een kleur (opmaak) verschijnen van bedragen die voldoen aan het criterium van groter dan 30. Vullen we in regel 1 bij Kees het aantal 10 in dan zien we.

En naast het geval dat het bedrag automatisch berekend wordt, komt ook door de formule bij de voorwaardelijke opmaak de kleur tot stand van signalering.

Kleuropmaken zijn te regelen via voorwaardelijke opmaak.

Je hebt verschillende mogelijkheden. Dit kan je ook voor je zelf uitproberen. Bij sommige items hoef je geen (ingewikkelde) formule in te voeren.

We gaan naar “Nieuwe regel” en per regel voeren we de volgende formule in.

Elke formule begint met het = gelijk teken. We zien dat als cel E7 de waarde heeft van meer dan 100, dat als dit waar is de waarde 1 is en anders 0. En als iets waar is, dan kan dit beloond worden met een opmaak.

Je moet dan op de knoop opmaak klikken en een achtergrondkleur en eventueel tekstkleur uitkiezen. Omdat het opmaak is, dan je ook lettertype enz instellen.

En zodra je op de knop Ok drukt, dan is het opgeslagen.

Excel, voorwaardelijke opmaak kan dus ook met verschillende kleuren en voorwaarden per item.

We zien dan het volgende.

Het werkt. We worden beloond met de formule. De omzet is hoger dan 100 en dus zien we geel als markering.

Bovenstaand voorbeeld zien we dus na de uitbreiding van de voorwaardelijke opmaak.

Lijkt moeilijk, maar met wat oefenen goed te doen.

Bovenstaande link kan je bekijken en het bestand downloaden voor je zelf.

Sinterklaas. lootjes trekken.

Lootjes trekken met Sinterklaas in Excel of voor een andere toepassing van eerlijk loten.

Natuurlijk bestaan er kant en klaren sites met lootjes trekken, maar wie wat voorliefde voor Excel gaat krijgen, die zal dit natuurlijk een prachtig hulpmiddel vinden.

En hier heb je het bestandje dat je kunt downloaden en gebruiken.

Er wordt gebruik gemaakt van een klein soort (gesorteerd) database.

Er worden wat formules gebruikt zoals:

  • =AFRONDEN(ASELECT()*(17-0)+1;0) De functie Aselect doet iets willekeurig gegeven. Dit wordt afgerond en nog wat trucjes erom heen (blauw)
  • =WAARDE(D4&E4&F4&G4) dit is geel. De 4 waarden van de kolommen waarin Aselect in voorkomt, levert altijd een uniek getal op.
  • `De kolom ernaast levert een soort ranking op ten opzicht van alle 17. =RANG(H4;H$4:H$20) is dan de formule. Deze functie en formule hebben we ook in posting 2 kunnen leren.
  • En dan een lastige formule. =ALS($D3>0,5;ALS(VERGELIJKEN($D3;Nr;0);ZOEKEN($D3;Nr;Naam););””) Hier worden de functie Vergelijken en Zoeken in combinatie gebruikt met een Als voorwaarde. En dan wordt de bepaalde “NAAM” opgehaald en opgezocht.

Bovenstaand bestandje is al een leuk voorbeeld met wat er mogelijk is.

Het is in feite bijna altijd zo, dat als je iets weet te bedenken dat het ook bijna (altijd) uitvoerbaar is. Formules leren lezen is te doen. Zelf iets bedenken of ontwikkelen is vaak nog een stapje verder.

Bekijk eens de volgende link.

https://support.microsoft.com/nl-nl/office/waarden-opzoeken-met-vert-zoeken-index-of-vergelijken-68297403-7c3c-4150-9e3c-4d348188976b

Je kunt daar al leuke dingen met bepaalde zoekopdrachten. De formule =ALS($D3>0,5;ALS(VERGELIJKEN($D3;Nr;0);ZOEKEN($D3;Nr;Naam););””) in combinatie gebruik, kom je niet tegen.

Die formule valt al wat onder de meer gevorderde gebruiker.

Categorieën: Excel

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *