Wie kan vandaag de dag nog om Excel heen? Excel, het begin.
Ik wil hier wat artikelen delen over Excel. En door te delen vermeerderen we toch?! Ik ga er wel vanuit dat er enige basiskennis Excel aanwezig is.
Ik zal proberen per geposte Excel item ook een bestand te uploaden zodat je dit kunt downloaden indien gewenst.
Excel draait om samenwerking van cellen. Een cel op zich dat leeg is, is gewoon dom. Cellen kunnen gegevens bevatten. Gegevens zijn tekst en getallen. Nu is het dom typen van teksten nou niet echt heel slim om in Excel te doen.
Bovenstaand schermafdruk zien we rijen en kolommen. Rijen zijn horizontaal en verticaal zijn de kolommen. De letters zijn dus de kolommen en de cijfer de rijen.
Over het algemeen is Excel een krachtig rekeninstrument. Het kan ook grote tabellen bevatten met gegevens. Het functioneert dan haast als een soort van database.
Tekst zal meestal een gevolg zijn van gegevens rondom een artikelnummer of een andere beginnend nummer. Bovenstaande informatie is nog voor Excel voor beginners.
Een voorbeeld.
We zien al een eenvoudige opstelling van wat gegevens. Iets van een bloemenzaak. We zien nu ook allerlei kleuren en lijnen, geldbedragen en een plaatje.
Dit valt onder opmaak. Met opmaak kan je heel veel dingen doen om het leesbaar of te presenteren. Je kan het bijna zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Dit is een kwestie van uitproberen en doen.
Excel werkt met een lint, net als vele Office producten. Het lint kan je zelf samenstellen en op een bepaalde wijze weergeven.
Via bestand opties kan je bepaalde dingen naar je hand zetten qua weergave!
We gaan nog eens terug naar het gemaakte.
We zien nu vrij snel in deze opstelling hoeveel omzet er in week 49 is geweest. Je zou ook nog een gegevenskolom kunnen hebben met categorie. Dan heb je een andere indeling indien gewenst ook bij de hand.
Excel, het begin.
Nu staan in bovenstaand voorbeeld een formule in de cellen E2, E3, E4, E5, E6, E7 en E8.
In Excel begint een formule met een = gelijk teken.
=C2*D2 / =C3*D3 / =C4*D4 / C5*D5 / =C6*D6 / =C7*D7 en =SOM(E2:E7)
De operatoren in Excel. Iets van kennis van de operatoren is wel handig. Het vroegere begrip keer van keersommen 7×9 = 63 wordt weergegeven als een sterretje * dus.
A) Direct berekende cellen met behulp van operatoren.
B) Direct berekende cellen met behulp van functies en eventueel operatoren.
Door het juist plaatsen van formules en het samenwerken van tussen uitkomsten om die weer te gebruiken met een andere formule, dat maakt het dus leuk.
=C2*D2 / =C3*D3 / =C4*D4 / C5*D5 / =C6*D6 / =C7*D7 en =SOM(E2:E7)
De formule =SOM(E2:E7) werkt samen met de uitkomsten van de andere formules.
Deze site heeft meerdere hoofdartikelen. Neem ook daar eens een kijkje! Hierbij een linkje.
En hieronder valt het bestandje te downloaden van het schema hierboven.
Veel plezier met het kleine bestandje. Je kunt zelf dingen verder uitproberen als je het hebt opgeslagen.
Neem zelf het initiatief door te handelen. Je kunt het vast. En met google heb je zoekmogelijkheden genoeg.
0 reacties