Moeten we eraan geloven of is het blijft het vrijblijvend? Maar er wordt aan de deur geklopt met de Europese digitale identiteit.

Met heeft rond de maatregelen van corona best wel wat geleerd hoe snel overstag is om apps te gebruiken voor toegang, gezondheid enz.

In Duitsland, een land dat erg hecht aan betalen met cash, die sinds corona meer dan 30% heel snel overgegaan met digitaal betalen en dit gaat nog steeds in ontwikkeling snel door.

https://edi.pleio.nl/news/view/c1a05c85-690f-4096-8490-a1683fb88d69/europese-wet-voor-erkende-id-wallets-treedt-in-werking

Europese wet voor erkende ID-wallets treedt in werking

Nou ja, vrijblijvend? Er staat toch “for ALL”.

Laatste sein op Groen gezet.

Op 26 maart heeft de Raad van de Europese Unie de herziening van de eIDAS-verordening formeel goedgekeurd. Hiermee is het laatste sein op groen gezet voor het Europese raamwerk waarbinnen nationaal erkende ID-wallets binnen de EU gebruikt kunnen worden.

Vrijwillig en privacy-versterkend

Het in gebruik nemen van een erkende ID-wallet is vrijwillig en kosteloos voor burgers. Met jouw ID-wallet kun je op een eenvoudige en veilige manier online identificeren en bepalen hoeveel informatie je als gebruiker wilt delen als je met een overheidsinstantie, een bank of webwinkel te maken hebt. Je kunt informatie (zoals je naam en geboortedatum) opslaan en uitwisselen. Daarbij hoef je niet meer gegevens te delen dan nodig is, want de ID-wallet stelt je in staat om selectief gegevens te delen. Bijvoorbeeld een pseudoniem of een bewering zoals ‘ik ben 18+’. Ook wordt het eenvoudiger om een elektronische handtekening te plaatsen op digitale documenten en kun je persoonlijke documenten zoals een rijbewijs of diploma’s veilig opslaan om later te kunnen gebruiken. 

We moeten dus het bovenstaande geloven.

Het onderstaande heeft nog meer galgenhumor. Hoezo iets anders dan een smartphone?

Met uw Europese digitale identiteit heeft u de nodige documenten meteen bij de hand, want die zijn lokaal opgeslagen in uw eigen digitale portemonnee, bijvoorbeeld op uw smartphone. U kunt digitale kopieën maken en veilig naar de bank sturen. De bank kan uw documenten meteen verifiëren en uw lening verder afhandelen.

Ik schreef vroeger onder de nickname van deze site op een andere site als vanaf 2006 de ontwikkeling van de telefoon, net dat het als “smartphone” als begrip in wording kwam. ik voorspelde waarvoor, waartoe en waarom dit instrument zo een belangrijke factor zal komen.

Codes achter het inrichting van het gebeuren.

Voor de software ontwikkelaars wellicht interessant om dit eens te bekijken.

https://github.com/MinBZK/nl-wallet?tab=readme-ov-file

https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2024/03/26/european-digital-identity-eid-council-adopts-legal-framework-on-a-secure-and-trustworthy-digital-wallet-for-all-europeans

Europese digitale identiteit (eID): Raad keurt rechtskader goed voor veilige en betrouwbare digitale portemonnee.

Europese portemonnee voor digitale identiteit

De herziene verordening betekent een grote verandering voor de digitale identiteit in Europa. Zij moet ervoor zorgen dat alle mensen en bedrijven in Europa toegang hebben tot veilige en betrouwbare elektronische identificatie en authenticatie.

Met de nieuwe wet kunnen de lidstaten burgers en bedrijven een digitale portemonnee aanbieden waarmee zij hun nationale digitale identiteit kunnen koppelen aan andere persoonlijke attributen, zoals een rijbewijs, diploma’s, bankrekeningen enzovoort. Met die digitale portemonnee op hun smartphone kunnen burgers zich makkelijk identificeren en elektronische documenten delen.

De nieuwe Europese portemonnee biedt alle burgers onlinetoegang tot diensten met hun nationale digitale identificatie. Deze is in de hele EU erkend en maakt particuliere identificatie­methoden of het delen van persoons­gegevens overbodig. Gebruikerscontrole zorgt ervoor dat enkel noodzakelijke informatie wordt gedeeld.

https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/a-digital-future-for-europe

Sinds de COVID‑19-pandemie is digitalisering nog essentiëler geworden: zowel voor het economisch herstel als voor de veerkracht van de Europese gezondheids- en zorgsector. De digitalisering heeft de EU een extra impuls gegeven om de technologische transitie te versnellen door e‑gezondheid en sleutel­technologieën zoals cloud­computing, kwantum­technologieën en high-performance computing te stimuleren.

Bovengenoemde passage van de link is niet voor niets. Dit heb ik meteen geroepen en ook vooral geschreven van de werkelijke doel van COVID-19 was. Dat kan je op deze site vinden.

Smartphone = je ID.

Wat is er voor nodig om EDI te gebruiken?

 • een app.
 • een apparaat waarop de app kan draaien.
 • dus een smartphone gaat nog belangrijker worden.

Van de week was al in het nieuws, vooral Nederland loopt voorop, dat al meer betaald wordt via een smartphone dan met een bankpas.

https://www.nederlandwereldwijd.nl/digid-buiten-nederland/wat-is-id-check-digid-app

Wat is de ID-check in de DigiD app?

De ID-check in de DigiD app is een eenmalige controle van uw Nederlandse paspoort, identiteitskaart of rijbewijs om te bevestigen wie u bent. Steeds meer organisaties stellen de ID-check verplicht om in te loggen.

Of die eenmalige check en DigiD in grote lijnen heel veel zal verschillen van de Europse digitale Identiteit (Wallet) is nog maar de vraag.

BSN volgens de wet wordt nergens iets over digitaal gesproken.

https://wetten-acc.overheid.nl/BWBR0022428/2014-01-06

In de wet wordt nergens gesproken over digitaal of het gebruik ervan.

En toch gaat ook het BSN verder (gedwongen) verder als digitaal identiteit. Immers je moet je bekend maken met een app.

In feite, maar die ontwikkeling is al jaren aan de gang vanaf 2007, met veel en veel minder banken in Europa dat wellicht als snel “Bank” een achterhaald begrip gaat worden.

Immers we maken via Smartphone toegang tot iets omdat we in de telling iets hebben dat we kunnen inzetten. We noemen die telling nu nog voor ons goed geweten ‘geld’, maar dat is het niet.

Amazon betalen via je handpalm.

https://www.forbes.com/sites/antoniopequenoiv/2024/03/28/amazon-launches-sign-up-app-for-its-palm-payment-service-heres-why-some-privacy-experts-have-concerns-about-the-feature

Amazon lanceert aanmeldingsapp voor zijn Palm-betalingsservice – dit is waarom sommige privacy-experts zich zorgen maken over de functie.

(belangrijke) feiten:

 • Met de nieuwe app kunnen gebruikers zich via hun telefoon aanmelden voor Amazon One in plaats van daarvoor een fysieke locatie te moeten bezoeken, waardoor ze foto’s van hun handpalmen moeten maken voor inschrijving.
 • Amazon One gebruikt handpalmen en hun onderliggende aderstructuur om een handpalmhandtekening te creëren, die wordt gemaakt met behulp van generatieve AI en geverifieerd door Amazon One-scanners voor zaken als winkelaankopen, leeftijdsverificatie, toegang en meer.
 • Amazon One-scanners, ooit beperkt tot Amazon-winkels, zijn nu ook te vinden in honderden Whole Foods-locaties, sommige Panera Bread-winkels en locaties van derden, waaronder stadions, luchthavens en fitnesscentra.
 • Palm- en aderafbeeldingen worden versleuteld en naar de Amazon Web Service-cloud gestuurd, die volgens Amazon “zeer beperkt is tot geselecteerde AWS-medewerkers met gespecialiseerde expertise”.
 • Albert Cahn, oprichter van het Surveillance Technology Oversight Project voor digitale privacy, vertelde Bloomberg dat hij sceptisch was over de afweging tussen het gemak van biometrische diensten en de gebruikersgegevens die nodig zijn om ze uit te voeren, en zei dat hij niet begreep hoe het “beter of gemakkelijker” zal zijn om overheids-ID’s en biometrische gegevens in te dienen bij particuliere bedrijven wanneer klanten hun ID gewoon uit hun portemonnee kunnen halen wanneer dat nodig is tijdens transacties.
 • Evan Greer, een directeur bij Fight for the Future, ook een belangenbehartigingsgroep voor digitale privacy, vertelde CNBC dat mensen hun gegevens meestal niet aan particuliere bedrijven moeten toevertrouwen, daarbij verwijzend naar de “vreselijke staat van dienst” van technologiebedrijven bij het veilig houden van persoonlijke informatie.

We lezen dat er gebruikt wordt gemaakt van een onderliggen aderstructuur. Wat loopt daar doorheen? Ja, bloed dus.

In Nederland hebben nog een hele goede vertrouwde tegenhanger van BOL.COM. Maar in hoeverre zal deze Nederlandse webshop er niet aan mee gaan doen?

Amazon en J.P. Morgan

https://one.amazon.com/how-it-works

We zien dat Amazon een rechterhand laat zien. Toeval of meer?

https://www.biometricupdate.com/202403/j-p-morgan-plans-biometric-payments-rollout-with-popid-in-2025

We moeten beseffen wat de (bank)groep J.P. Morgan inhoudt.

Dat is bijna een aparte onderwerp en studie. In een heel korte omschrijving staat deze weg aan de wieg in het ondersteunen van de illuminaten en ook om te zorgen dat de oorlogen wereldwijd juist worden uitgevoerd en worden gefinancierd werden.

J.P. Morgen denkt in 2026 dat al 3 miljard mensen van deze techniek gebruik van zullen maken. Zou dit betekenen dat in 2028 wellicht al in die snelheid de hele wereldbevolking eraan (zal) moeten geloven?!

Zie andere artikelen op deze site waarom het jaar 2028 mogelijk een interessant jaar zou kunnen zijn.

En dan moeten wij maar geloven dat dit Europese digitaal identiteit vrijblijvend zal zijn.

Vicon en Intel zijn ook hard op weg met biometrische herkenning.

https://www.vicon-security.com/lp/biometric-kiosk

Hoogtepunten van het product

 • Kan worden gebruikt als een standalone apparaat of met andere toegangsplatforms voor kaarten
 • Gezichtsherkenning met Wiegand-referenties
 • 99% geconfronteerd met herkenningspercentage en 0,2 seconde erkenningstijd
 • Kan tot 30.000 contacten en 60.000 snapshots opslaan
 • Ook maatregelen voor potentieel hoge temperaturen en geen maskerdetectie
 • NDAA-compliant

De techniek die J.P. Morgan inzet is het volgende:

https://www.popid.com

Ik zal je niet te veel om de oren slaan met Bijbel teksten. Eén ding wil ik wel aanhalen. In Openbaringen 13:18

15 En hem werd macht gegeven om een geest te geven aan het beeld van het beest, opdat het beeld van het beest zelfs zou spreken, en zou maken dat allen die het beeld van het beest niet zouden aanbidden, gedood zouden worden.

16 En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven  een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, 17 en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam.

Natuurlijk is het een eigen invulling van mij zoals ik de ontwikkelingen zie qua gebruik van techniek.

Bekijk ook eens dit bijbels artikel.

https://spyfromthesky.nl/bijbelse-visies/de-tijd-van-het-einde/(opent in een nieuwe tab)

Of de eerste reden waarom ik de overheid in de jaren 80 al niet vertrouwde, zie hier.

https://spyfromthesky.nl/digtale-controle-maatschappij/wanneer-begon-mijn-achterdocht/(opent in een nieuwe tab)

De Europese digitale identiteit is slecht het begin. Dit oude Romeinse Rijk loopt nog wat achter, maar zal zeer snel dit inhalen en mogelijk leidend zijn.

Denk aan de Europese Corona App die door het WHO is omarmt als maatstaf voor de hele wereld in een volgende pandemie “x”.

En de technologie van AI wordt natuurlijk hierin volledig geïntegreerd.

https://www.intelrealsense.com/facial-authentication

Intel RealSense ID voor gezichtsverificatie

Ontgrendel uw wereld veilig.

Op de site van Intel kan je verder kijken.

https://recogtech.com/insights/5-veel-voorkomende-biometrische-technieken-vergeleken

De bovenstaande Nederlandse link worden 5 technieken besproken.

Ik neem even 5 eruit.

5. Handpalm aderpatroonherkenning

Ook deze techniek is gebaseerd op herkenning van unieke aderpatronen. Maar omdat dit op nog meer referentiepunten gebeurt dan bij aderpatroonherkenning in de vinger, is aderpatroonherkenning van de handpalm een nog veiliger en eenvoudiger identificatiemiddel.

De techniek, die zeer moeilijk tot niet te kopiëren is, geldt op dit moment als de best beschikbare methode op het gebied van biometrische beveiliging, samen met irisherkenning. Het scannen van een handpalm werkt snel en accuraat, en het gebruiksgemak is groot.

Toegangscontrole op basis van het aderpatroon in de handpalm is een zeer veilig systeem. Daardoor wordt het vooral gebruikt binnen branches die hoge eisen stellen aan de beveiliging, zoals de overheid, de justitiële sector en de bancaire sector.

Let op: het komt nog wel eens voor dat deze vorm van herkenning verward wordt met handgeometrie. Dat is echter een verouderde vorm van biometrie, die gebaseerd is op de vorm van de hand en zelfs minder unieke kenmerken heeft dan de vingerafdruk.

Samenvattend. Er zijn momenteel al zoveel technieken die de profetische tekst uit Openbaringen 13: 18 technisch mogelijk maken. Dit ligt al gereed en zal alleen nog maar verbeterd worden.

Als we denken hoe snel wereldwijd met corona een app werd omarmt om te bewijzen dat je mocht reizen enz. , dan hoef je geen profeet te zijn dat dit ook omarmt zal gaan worden.

De duw argumenten zacht zijn: Gemak, eenvoudig en sneller.

De duw argumenten middel zijn: Overgaan in meer uniforme algemene digitale identiteit. Nog meer aansluiting en integratie van andere bestaande digitale systemen. Zorg, vervoer, werk enz.

De duw argumenten zwaar zijn: Veiliger, Betere beveiliging, zonder dit ben je met de huidige ontwikkeling van AI (angst) meer kwetsbaar.

Waarom ik onder andere denk dat 5 aderpatroonherkenning wel eens een succes zou kunnen zijn, ligt wellicht in de hoogste betrouwbaarheid van dit systeem. Bovendien loopt door je aderen ook bloed doorheen.

Dat heb ik al eerder aangehaald met Amazon.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *