Een overdenking over een schatkamer.

Sneeuw en een kerst overdenking.

Is sneeuw een schatkamer? Als wij de beleving van de sport bekijken en de mogelijkheden, dan vinden we het toch bijzonder. Nooit iemand in zijn jeugd een sneeuwballen gevecht gehad? Niemand in zijn eigen straat een super snelle glijbaan gemaakt?

Vele dromen van een romantische witte kerst. Blijkbaar zit dit daar waar het mogelijk is, wereldwijd ingebakken.

Maar hoe dan toch de vraag of sneeuw een schatkamer is. Het antwoord is te vinden in een oud en wijs boek. In het boek van Job staat in hoofdstuk 38 o.a. “ Bent u gekomen bij de schatkamers van de sneeuw?”. Er wordt in hetzelfde hoofdstuk ook gesproken over ijs.

In een ander oud boek de Psalmen staat o.a. in Psalm 147 het volgende : “Hij geeft sneeuw als wol.” Voelt 30 cm verse sneeuw niet zacht aan in eerste instantie. Alsof een soort van fijne koude (warme) wol is.

In een ander boek Jeremia 18 staat o.a. : “Verdwijnt de sneeuw van Libanon”. Nu dan dat gaan we eens bekijken.

Libanon is gelegen in het Midden-Oosten aan de kust van de Middellandse Zee. Het land wordt omringd door Israel en Syrië. Door de ligging in de warmte van het Midden-Oosten denk je niet altijd direct aan Libanon als een mogelijke wintersport bestemming.  De regio vooral ten noorden van Beirut heeft echter veel enorme bergtoppen, die in de winter veel sneeuwval hebben.

Drie bekende ski resorts in Libanon zijn ; Mzaar, Laqlouq en Cedars. In deze resorts zijn de faciliteiten perfect en wordt goed engels en vooral frans gesproken. Van deze drie is Mzaar (Vroeger bekend als Faraya Mzaar) het absolute topresort. Het skiseizoen in Libanon is net als in Europa en Noord-Amerika vaak geconcentreerd van December tot en met Maart.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Libanon_(gebergte)

De Arabische naam “Lubnan” betekent “wit, de kleur van de bergen in Libanon. In de winter zijn de hoge toppen met sneeuw bedekt en in de zomer glimmen de leistenen rotsflanken wit in het zonlicht.

De conclusie is dat het boek van Jeremia zegt dat de sneeuw nooit verdwijnt uit Libanon. Toch bijzonder dunkt mij. Zeker nu met het oog op de opwarming van de aarde. Zullen Christenen dan moeite hebben met de belofte van de Bijbel of gaan ze massaal mee met één van de vele religies van de opwarming van de aarde alsof dit in het verleden nooit eerder gebeurd is?

Als we inzoomen op de anatomie van de sneeuwvlok, dan bekijken we eens wat de wiskundige Johannes Kepler ontdekte:

‘Floculi sexanguli villosis radiis’ noemde hij ze, ofwel zeshoekige vlokjes met van haartjes voorziene stralen. In de winter van 1610 lag de temperatuur in Praag ver onder het vriespunt. De kou trotserend en op zoek naar inspiratie dwaalde de 38-jarige Johannes Kepler door de straten van de Boheemse stad. De Duitse astronoom en wiskundige was in dienst van het hof van keizer Rudolf en op zoek naar een nieuwjaarsgeschenk voor zijn raadsgever. Plots begon het te sneeuwen. Kleine ijskristallen dwarrelden neer op zijn jas. De minuscule kunstwerkjes hadden een bijzondere, zesvoudige symmetrie. Kepler had zijn cadeau gevonden; voor een wiskundige immers was dit een prachtig onderwerp om een geschenkboekje over te schrijven.

Keplers verhandeling over sneeuwkristallen, De zeshoekige sneeuwvlok, werd gepubliceerd in 1611. Als eerste wetenschapper die zich in het onderwerp verdiepte kwam hij met het idee dat de zeshoekige vorm van de sneeuwvlok mogelijk overeenkomsten heeft met andere regelmatige zeshoeken in de natuur. In de publicatie introduceert hij een wiskundig vermoeden over de stapeling van bollen in de drie dimensionele Euclidische ruimte, beter bekend als ‘Het vermoeden van Kepler’.

Sneeuw in Jeruzalem in de winter van 2013.



Keplers theorieën bleken niet juist. De vorm van sneeuw heeft weinig met bolstapeling te maken. Bovendien bestaat sneeuw niet enkel in de vorm van een zes puntig kristal, maar ook in de vorm van rechthoekige prisma’s. Het was de Engelse natuurkundige Robert Hooke die in 1665 als tweede een poging deed de geheimen van de sneeuwvlok te ontrafelen. Met zijn zelfgebouwde microscoop – de sterkste van dat moment – wist hij het fragiele onderwerp dertig maal te vergroten.

Er was een zekere Bentley die ontdekte dat geen twee sneeuwvlokken hetzelfde waren. En eigenlijk doen ze nog steeds onderzoek naar de kristal van de sneeuwvlok.

Sneeuw neemt ook stofdeeltjes mee uit de lucht. Sneeuw is ook een echte zuiveraar van de lucht. Het is ook dat zonder stofdeeltjes er geen sneeuw zou kunnen zijn.

Een gezegde luidt: “Sneeuw is mest voor de arme boeren”.  En o ja, wie heeft er niet in vers gevallen sneeuw gehapt? Nu dan dat is lang niet zo schoon als je denkt en kan je dus beter niet doen.

Sneeuw staat dus ook om te zuiveren en vuil weg te nemen. Dat is bijzonder en in die zin ook een schatkamer. Met kerst, een overlevering van het Romeinse rijk dat de kerken is binnengekomen, herdenken de meeste nog wel het kerstkind. Hoewel kerst op zich zelf niet voorkomt in één van de oude en wijze boeken kunnen de meeste gelovigen en ongelovigen het nog wel er mee vinden. Vooral om het romantische idee van een kindje.

De mens is volgens een oud en wijs boek Genesis op de 6e dag ontstaan. De sneeuwkristal heeft in al zijn variaties een zeskantige vorm. Elk sneeuwkristal is uniek en kan niet bestaan zonder een vuiltje.

Dit kleine kind, zo teer bemint (we willen dit vaak zo houden) werd een man en niet geacht en Hij had gestalte noch luister, dat wij Hem zouden hebben aangezien. Van die man wordt verteld dat eens een periode zal zijn dat de gestalte noch luister wordt omgedraaid als dat zijn haren zo wit waren als witte wol, als sneeuw.

Wol staat voor warmte. Sneeuw bedekt en geeft een warmte dek aan wat daaronder zit. Sneeuw neemt ook vuil weg. Wie die schatkamer ontdekt, die snapt dat elk mens uniek is en voor elk mens een sneeuwvlokje beschikbaar is.

In Job 37: 6 staat: Want Hij zegt tegen de sneeuw: Wees op de aarde. En dit zal er altijd zijn want na Job is er geen ander groot ingrijpen in het verleden gebeurt dat niet vergelijkbaar is met onze huidige aarde en weersystemen.

Ezau (rood) ging wonen in Edom (is ook rood). Jacob ging naar Laban (is wit).

Categorieën: Bijbelse visies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *